BU  DAVAYA CAN VERENLER
ÜLKÜCÜ ŞEHİTLER ANTOLOJİSİ -I-
 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BAHATTİN KAPLAN 
Kırşehir’in Kaman ilçesinden olup, 18 yaşındaydı. Ailece Ankara Akdere Peyami Safa mahallesinde oturuyorlardı. Beklemeli lise öğrencisiydi. Seyyar satıcılık yapan babasına yardım ediyordu. Bir arkadaşıyla birlikte bulunduğu Akdere Bademli semtinde komünist katillerin silâhlı saldırısı sonucu vurularak şehid oldu. Cenazesi Ankara Karşıyaka Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BAHRİ AKSU 
24 ARALIK 1979 
Gümüşhane’liydi. İstanbul Şişli’de oturuyor ve bir fabrikada işçi olarak çalışıyordu. Evli ve çocuk sahibiydi. Komünist katiller tarafından Şişli’de vurularak şehid edildi. Hanımı 12 Eylül’den sonra sıkıyönetim tarafından gözaltına alınarak götürüldüğü Üsküdar Amirliği’nde işkence gördü ve İstanbul MHP davasında sanık olarak yargılandı. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BAHRİ BİLGE 
17 MART 1979 
Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çanakçı mahiyesindendi. İstanbul-Ümraniye 1 Mayıs mahallesinde oturuyor ve Oto-Yol Fiat Fabrikasından işçi olarak çalışıyordu. MİSK mensubuydu. Evli ve çocuk sahibiydi. Olay günü dört arkadaşıyla birlikte Ümraniye taş oacaklarına götürülerek işkence sonucu şehid edildi. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BAKİ YEŞİLOĞLU 
29 TEMMUZ 1978 
Kırıkkale’liydi. 36 yaşında, evli ve iki çocuk babasıydı. Ailece Bursa’da ikamet ediyorlardı. Tofaş fabrikasında işçi olarak çalışıyor ve sendika temsilciliği yapıyordu. MİSK mensubuydu. Fabrikada sendika mücadeleri sırasında meydana gelen bir olaydan dolayı tutuklanmış ve Bursa Kapalı Cezaevi’ne konmuştu. Cezaevinde de sürdürdüğü siyasi faaliyetler sebebiyle Balıkesir Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi.  Olay günü Cezaevi idaresi tarafından telefon çağrısı olduğu söylenerek koğuşundan alınıp idare binasına götürüldüğünde böyle bir çağrının olmadığı,  kendisini telefonla kimsenin aramadığını öğrenerek geri koğuşuna dönerken sol siyasi kısmında kasıtlı olarak açık bırakılan kapılardan ellerinde şiş ve bıçaklarla çıkan komünist militanların saldırısı neticesi karşı koyup mücadele etmesine rağmen şehid düştü. Cenazesi memleketi Kırıkalale’de toprağa verildi. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BAŞARAN KAMBUR 
13 AĞUSTOS 1979 
Rize’liydi. İstanbul-Eyüp Marangozlar sitesinde marangozluk yapıyordu. Evli ve çocuk sahibi olup, Eyüp Ortakçalar semtinde oturuyordu. Ülkücü İşçiler Derneği’nin Marangozlar Sitesi’nde kurulması için bir takım çalışmalar yaptığı sırada gece evine giderken yoluna pusu kuran komünist katillerce vurularak şehid edildi. Cenazesi Eyüp mezarlığında toprağa verildi. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BAYRAM ÇONOĞLU 
TEMMUZ 1977 
Samsun’un Havza kazasındandı. Erzurum İşletmecilik Fakultesi 1. Sınıf öğrencisiydi. 18 yaşındaydı. Ailece Havza’da oturuyorlardı. Okul tatili münasebetiyle memleketinde bulunduğu bir sırada pazar yerinde komünistlerle ÜOD binasının önünde çıkan bir kavgada arkadan bıçaklanarak ağır bir şekilde yaralandı. Hastaneye kaldırılırken de yolda şehid oldu. Cenazesi Havza mezarlığında defnedildi. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BAYRAM NURİ ÖZYILDIRIM 
12 MART 1980 
Adana’nın Zillidede mahallesinde oturuyordu. 30 yaşındaydı. Şehadetinden kısa bir süre önce mahallesindeki komünistlerle çatışmaya girdiği için cezaevine konulmuştu. Olay günü Zillidede mahallesinde evinin yakınında komünist militanlar tarafından vurularak şehid edildi. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BEDRİ AKBAŞ 
4 TEMMUZ 1978 
Kahramanmaraş’ın Elbistan kazasına bağlı Çatova (Maraba) köyündendi. 19 yaşında ve lise talebesiydi. Evli ve bir kız çocugu babasıydı. Şehadetinden sonra da bir kız çocuğu daha doğdu. Olay günü Elbistan’da komünist katiller tarafından yanında bir arkadaşıyla birlikte köprübaşında pusuya düşürülerek şehid edildi. Cenazesi köyünde toprağa verildi. Şehadetinden önce ağabeyi Hasan Hüseyin  Akbaş meşhur ETKO dâvâsından tutuklanarak cezaevine kapatılmıştı. Daha sonra ağabeyi de cezaevinde komünistler tarafından şehid edildi. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BEKİR BAĞ 
1980 
Ankara’nın Çubuk kazasından olup, 18 yaşındaydı. Ankara Abidinpaşa Bağlarbaşı sokakta ailece oturuyorlardı. 12 Eylül’den sonra çeşitli iddialarla alındığı C-5 de işkence gördükten sonra Mamak Cezaevi’ne gönderildi. Cezaevinden ve diğer tutuklulardan ayrı yere konularak sürekli işkence yapılıyordu. Olay günü „hücresinde kendisini asmış olarak bulundu“ iddiasıyla hastaneye kaldırıldı. Ancak kurtarılamayarak şehid oldu. Şehadet sebebi günlerce aralıksız olarak süren fiziki işkencelerin vucudunda meydana getirdiği harabiyetti. Yara ve çürüklerden simsiyah olmuş cenazesi otopsi yapılmadan Ankara’da toprağa verildi. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BEKİR ÇİFTER 
18 EKİM 1979 
Kayserili olup, ailece Kayseri’nin Emek mahallesinde oturuyorlardı. 16 yaşındaydı ve Kayseri Sanat Okulu’nda öğrenciydi. Olay günü okuldan evine dönerken Burç yakınlarında komünistlerce açılan ateş neticesinde ağır yaralandı. Hastaneye kaldırıldıysa da, doktorların ilgisizliği sebebiyle şehid oldu. Cenazesi Kayseri Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. Ailesinin tek erkek çocuğuydu. 
 
RUHU ŞÂD OLSUN BEKİR ÇON 
3 ARALIK 1977 
Samsun’un Havza kazasına bağlı Kamlık köyündendi. Ülkücü bir aileye bağlı olup, daha önce amcasının oğlu da şehid edilmişti. Lise mezunuydu ve 22 yaşındaydı. 19 Kasım 1977 tarihinde Suluova’da yapılan MHP eğlence gecesine Havzalı ülücülerle birlikte gidip, Suluova’da Emek Sineması’nda eğlenceye katıldığı bir sırada daha önceden salona yerleştirilen saatli bir bombanın infilâkıyla yanında bulunan arkadaşıyla birlikte ağır yaralandı. Merzifon Devlet Hastanesine kaldırıldıysa da tıbbı yetersizlikler sebebiyle Ankara Yüksek İhtisas Hastanesine kaldırıldı. Bir müddet tedavi görmesine rağmen kurtarılamıyarak saat 23.00 sıralarında şehid oldu. Uzun müddet Havza ÜOD’de çeşitli görevlerde bulunmuştu. Cenazesi Havza’da toprağa verildi.
 
Geri | İleri